Вашингтон, окръг Колумбия – Докато държавният секретар на Съединените щати Антъни

...
Вашингтон, окръг Колумбия – Докато държавният секретар на Съединените щати Антъни
Коментари Харесай

Какво стои зад призива на Антъни Блинкен за „хуманитарни паузи“ в Газа?

Вашингтон, окръг Колумбия –  Докато държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен се срещаше с израелски водачи, с цел да призове „ филантропични паузи “ в Газа, Израел ускори бомбардировките си над палестинската територия, удряйки лечебни заведения, коли за спешна помощ и цивилни, бягащи на безвредно място.

Защитниците на правата споделят, че „ филантропичните паузи “ са незадоволителни, с цел да спрат касапницата в Газа, където Организация на обединените нации изрази угриженост по отношение на вероятни военни закононарушения.

Продължавайте да четете

лист от 3 продукта Снимки: Хиляди се събраха в Бейрут за речта на ръководителя на Хизбула Насрала Снимки: Израел изпраща хиляди презгранични палестински служащи в Газа Помощ в Ливан, до момента в който Насрала на Хизбула възпира по-широка израелска война завършек на списъка

„ Това явно е изцяло незадоволително и евентуално не е стабилно във времето. Това е някакъв неуместен метод към това “, сподели Адам Шапиро, шеф на застъпничеството за Израел-Палестина в Democracy for the Arab World Now (DAWN).

„ Не знам кой правно поучава администрацията на Съединени американски щати, само че в случай че си мислят, че това е метод да компенсират интернационалното филантропично право, доста бъркат. Това просто не е законно. “

Шапиро добави, че апелите за паузи също проправят пътя за „ отворен “ спор без отговорност или политическа цена за Израел.

Докато беше в Израел в петък, Блинкен сподели, че краткотрайно прекъсване на боевете ще разреши повече помощ в Газа, ще отбрани палестинските цивилни и ще даде опция на дипломацията да освободи пленници, държани от Хамас.

„ Ние имаме вяра, че всяко от тези старания ще бъде улеснено от филантропични паузи, от договорености на място, които покачват сигурността за цивилните и разрешават по-ефективно и стабилно снабдяване на филантропична помощ “, сподели той пред публицисти.


Белият дом сподели по-рано, че всяка пауза ще бъде „ локализирана “, цел, доста по-малко амбициозна от постигането на цялостно преустановяване на огъня.

Все отново позицията бележи смяна в позицията на Съединени американски щати. Преди две седмици Вашингтон наложи несъгласие на предложение на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, призоваващо за филантропична пауза.

„ Не е уместно “

Сандра Тамари, изпълнителен шеф на Adalah Justice Project, застъпническа група, сподели, че апелът за филантропична пауза демонстрира, че администрацията на Байдън реагира на възходящия вътрешен напън по отношение на възходящия брой на смъртните случаи в Газа. Над 9000 палестинци са били убити до петък.

„ Администрацията на Байдън вижда възмущението на американското общество от този геноцид и тези убийства и им е все по-трудно да оправдаят, че разрешават на Израел да продължи “, сподели Тамари пред Ал Джазира.

Посещението на Блинкън пристигна на фона на възходящо неодобрение от арабски и мюсюлмански общности по отношение на метода, по който администрацията на Байдън се оправи с рецесията. Проучване по-рано тази седмица сподели, че Байдън има рекордно ниска поддръжка от 17 % измежду арабските американци, което е спад от 42 процентни пункта.

Също по този начин има известия за възходящо неодобрение в самата администрация. Служител на Държавния департамент, Джош Пол, сподели, че е подал оставка поради „ продължаващата смъртоносна помощ на Израел “ от страна на Съединени американски щати.

Тамари акцентира, че филантропичната пауза няма да потуши гнева в общностите, които поддържат правата на палестинците.

„ Палестинците не желаят пауза в бомбардировките, с цел да влязат храни и по-късно да бъдат бомбардирани още веднъж “, сподели тя. „ Това е безусловно недопустимо. “

Но даже скромният напън на Блинкен за краткотрайно прекъсване на военните дейности наподобява е бил отритнат от израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

„ Изясних, че продължаваме с цялостна мощ и че Израел отхвърля краткотрайно преустановяване на огъня, което не включва освобождението на нашите заложници “, сподели Нетаняху.

Шапиро сподели, че отхвърлянето отразява дългогодишния метод измежду израелските водачи. Те могат да подценен настояванията на Вашингтон, изясни той, защото знаят, че Съединени американски щати няма да наложат действителни последици на Израел.

Например опълчването на Съединени американски щати на противозаконните заселници в окупирания Западен бряг не направи доста, с цел да спре експанзията на Израел там или влошаващото се подкрепяно от страната принуждение на заселници, сподели Шапиро.

„ Израелците в този момент просто споделят дейно в лицето на американците: Ние даже не слушаме какво имате да кажете, тъй като не го подкрепяте с нищо. “


Израел получава 3,8 милиарда $ военна помощ от Съединени американски щати годишно, а Байдън е изискал повече от 14 милиарда $ в допълнение финансиране за израелското държавно управление от експлоадирането на войната.

Освен това Пентагонът съобщи по-рано тази седмица, че „ не слага никакви ограничавания върху това по какъв начин Израел употребява оръжия “, предоставени от Съединени американски щати. По същия метод Белият дом сподели, че „ не чертае червени линии “ за Израел.

Министерството на защитата на Съединени американски щати също удостовери в петък, че американски дронове за наблюдаване летят над Газа, с цел да поддържат „ израелските сътрудници, до момента в който работят по напъните си за възобновяване на заложници “, което допуска директно присъединяване във военната акция на Израел.

Палестинските групи държат повече от 200 пленници след офанзивата на Хамас на 7 октомври, при която починаха 1400 израелци.

Оттогава Израел разгласи война на Хамас и безмилостно бомбардира Газа в името на изкореняването на палестинската формация.

„ Кръв по ръцете ви “

Предвид поддръжката на Съединени американски щати за военните старания на Израел, бранителите на палестинските права споделят, че не са уверени от възходящия акцент на администрацията на Байдън върху отбраната на цивилните в Газа.

Всъщност акцията на бомбардировките на Израел наподобява се е влошила през последните две седмици, защото американски чиновници ускориха апелите си към израелските военни да съблюдават „ разпоредбите на войната “.

В петък Блинкен сподели, че вижда „ личните си деца “ в облиците на мъртви и ранени палестински деца в Газа. Той обаче продължи да акцентира поддръжката на Съединени американски щати за Израел.

Но Тамари от Adalah Justice Project сподели, че палестинците и палестинските американци не си падат „ по тези тънкости “.

„ Всички палестинци гледат Блинкен, гледат Байдън, гледат цялата тази администрация и споделят: „ Имаш кръв по ръцете си “, сподели Тамари.

Тарик Кени-Шава, помощник по политиката на Съединени американски щати в палестинския мозъчен концерн Al-Shabaka, също отхвърли смекчаващия звук на администрацията на Байдън и прикани за филантропични паузи.

„ Всяка страна, финансираща Израел в размер на 14 милиарда $ и попълваща боеприпасите, които Израел употребява, с цел да извърши геноцид в Газа, е деен съизвършител “, сподели Кени-Шава.

„ Цветистата изразителност за правата на индивида, с която администрацията на Байдън е известна, не е нищо друго с изключение на парещ въздух. Ако Вашингтон искаше да повлияе на вземането на решения от Израел, той елементарно би могъл да употребява невижданото количество финансова и военна поддръжка, която дава. “

Засега, когато интернационалният напън се усилва и настояванията за преустановяване на огъня стават все по-шумни, Кени-Шава сподели, че Израел се пробва да аргументи повече болежка на палестинците.

„ Какъв най-малък напън им оказва администрацията на Байдън е доказателство, че безусловната поддръжка не може да продължи постоянно “, сподели той в имейл на Al Jazeera.

„ Мисля, че те се пробват да убият допустимо най-вече палестинци в този прозорец на опция, който имат, когато са уверени, че Съединени американски щати ще се бият за тях, без значение какво вършат. “ Източник: Ал Джазира

Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР